Затвори

Съвет за търговци: Винаги носете химикалка!

Снимка: Shutterstock

Продажбите са игра с определени правила. В тях се включват зрителни и вербални знаци, увереност в контакта с клиента, външен вид и някои дребни детайли, като това да носиш химикалка например. 

Грант Кардоун, дългогодишен търговец, споделя в сайта на сп. Entrepreneur своите полезни практики и препоръки, насочени към хората, които се занимават с продажби и ежедневно работят с клиенти - представители на маркетингови агенции, на търговски отдели, собственици на малък бизнес и други. "Това са моите 10 заповеди, преди да затворя продажбата", казва той и изброява накратко, за да не губи от ценното време на читателите, следното:

Докато сключвате сделката, останете седнали. Правилото е: представете продукта, услугата или идеята на крака, но винаги преговаряйте седнали. Дори потенциалният клиент да се изправи, вие останете седнали - ако го последвате и също станете, човекът отсреща добива впечатлението, че нещо се е променило. Това го мотивира да излезе от процеса на преговорите.

Винаги показвайте предложението за покупка в писмен вид. Хората често не вярват на това, което чуват, но вярват на каквото виждат. Винаги имайте под ръка бял лист хартия или тефтер за писане.

Комуникирайте ясно. Никой не гласува доверие на човек, който не може да общува ясно, разбираемо и уверено. Упражнявах се, използвайки видеозаписи в продължение на години и след това ги пусках отново и отново, за да се убедя, че комуникацията ми съответства на намеренията ми.

Гледайте хората в очите. Това умение се добива с практиката. Ако искате да ви повярват, е от жизнено значение да установявате визуален контакт с клиента. Така показвате интереса си към него, но също и увереност в себе си, в продуктите ви, в услугите ви и в това, което предлагате.

Винаги носете химикалка. "Спомням си веднъж как приключвах сделка и се протегнах за химикалката ми в сакото, но нея я нямаше. Клиентът, който и без друго бе доста разколебан през цялото време, прие това като знак от съдбата, че не бива да подписва и се отказа. Бях съкрушен. Сега не тръгвам където и да е без моя "меч" в ръка. Всички договори изискват мастило за подписите. Винаги разполагайте с химикалка, дори и две, за всеки случай", съветва авторът.

(Продължава на страница 2.)

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Жилищният комплекс от съвършено нов тип е пред Акт 16

Николай Неделчев

Снимка: Юлиян Донов

Румяна Тренчева, регионален директор на технологичния гигант за Югоизточна Европа

Снимка: Юлиян Донов

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 19.03.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 19.03.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.66922
0.599082
CNY
10
2.50928
3.98521
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.23286
0.447856
RUB
100
2.74056
36.4889
USD
1
1.58894
0.62935