нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Най-глупавите правила в офиса

Снимка: Shutterstock

Всички бихме се съгласили, че на работното място трябва да има правила, но това не означава, че трябва да се примиряваме с недомислени и откровено глупави опити за създаване на ред.

Когато компаниите стигат дотам, че да приемат нелепи и демотивиращи правила, само и само за да се предпазят от евентуални нежелани прояви и неуместен начин на поведение от няколко човека, работещи в организацията, то проблемът е в нейното управление, а не в служителите. По този начин мениджърите отчуждават целия персонал на компанията и превръщат лошата ситуация в още по-лоша.

Това са няколко от най-глупавите правила, които може да срещнете в офиса

1. Неадекватна система на оценяване

Работата и талантите на някои хора не могат да бъдат поставени в рамките на проста таблица с твърди данни и видими резултати.

Когато карате вашите служители да се впишат в предварително установена система на оценяване вие правите три неща: давате изкривена оценка на тяхното представяне, карате ги да се чувстват като зъбни колела в машина и изостряте техните опасения, че могат да бъдат уволнени, защото не отговарят на всички критерии, които са заложени в системата.

Това е най-очевидния пример за мързелива и безотговорна политика, при която се избягва трудната, но необходима работа за обективното оценяване на  всели човек въз основа на неговите уникални качества.

2. Глупави правила за присъствие, почивка и работно време

На хората се плаща за работата, която правят, а не за времето, което прекарват на бюрото в офиса. Когато хокате служител, закъснял с пет минути, въпреки неговото редовно оставане до късно и честа работа през уикендите, вие изпращате посланието, че цените правилата повече от ефективността. Същото важи и за стриктните правила за медицинските отпуски.

В края на краищата, ако имате служител, който е готов да инсценира смъртта си, за да пропусне един работен ден, какво говори това за вашата компания?

3. Ограничения в използването на интернет

Има сайтове, до които никой не трябва да има достъп на работното място, но сред тях не влизат Facebook и Twitter. Противно на общоприетото схващане, че социалните мрежи спъват продуктивността, този вид платформи могат да бъдат невероятно полезни инструменти в работната среда – например преглед на профила на потенциален служител или сваляне на изображение за презентация. Във всеки случай хората сме доста изобретателни индивиди и ако достъпът ни през служебния компютър бъде забранен, ще прибегнем до верните си смартфони.

още от Мениджмънт