нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

6 знака, че сте на път да изгубите работата си

Снимка: Shutterstock

Независимо от това колко усилия влагате във вашата работа, винаги съществува възможността някой ден да бъдете уволнени, при това внезапно и без предупреждение.

След като шефът ви сподели с вас лошата новина, в съзнанието ви ще изникнат всички предупредителни знаци за това събитие, които сте решавали да пренебрегвате.

Възможно ли е обаче да разпознаете тези признаци, преди да бъдете уволнени? Хората, които многократно са били освобождавани от работа, често имат сходни преживявания в дните или седмиците, преди да бъдат уволнени.

Това са няколко знака, че скоро може да ви се наложи да подготвите вашето CV.

1. Получавате чести предупреждения от вашия шеф

Шефът ви най-вероятно няма да ви даде предварително точната дата и час на вашето уволнение, но много служители получават чести предупреждения, които може да им подскажат за предстоящото съкращение. Първите индикации може да намерите в докладите за вашето представяне, показващи начина, по който вашият шеф мисли, че се справяте.

Освен това, може да получите устни или писмени предупреждения за определен начин на поведение, който застрашава вашата позиция в компанията. Ако игнорирате тези предупреждения и откажете да направите нужните промени, вашият ръководител може да бъде поставен в позиция, в която единственият му избор е да ви уволни.

2. Нарушавате работните правила и норми

Не всеки служител, който е изгубил работата си, е бил освободен заради някакво нарушение на работното място, но има няколко неща, които увеличават риска да бъдете уволнен. Честото закъснение е един от тези рискове.

Според проучване на .CareerBuilder от 2017 г, цели 41% от анкетираните работодатели са заявили, че са уволнявали служители за закъснение. Неприличното поведение, критиките към компанията в социалните мрежи и интимните отношения с колеги или клиенти също могат да ви костват работата.

3. Работата не е подходяща за вас

В началото тази работа може да е била правилната за вас, но ситуацията да се е променила с времето. Може би тя никога не ви е подхождала, но сте имали нужда от пари. Каквато и да е ситуацията, ако работата ви вече не отговаря на вашите интереси и възможности, може да сте сигурни, че не сте единствения, който го забелязва.

Ако сте попаднали в подобна ситуацията, подгответе вашето CV и започнете да търсите позиция, която отговаря по-добре на вашите способности и нужди. В противен случай вие не само рискувате внезапно да останете без работа, но и си губите времето със задачи, които няма да помогнат за развитието на вашата кариера.

още от Управление