нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

3 признака, че сте проблемен служител

Снимка: Shutterstock

Почти на всяко работно място има поне един служител, който е трън в очите на всички свои колеги. Сещате се, този, който винаги е негативен, този, който постоянно тормози и разсейва другите. Както се казва „гнилата ябълка, която ще отрови екипа“.

Какво обаче бихте направили, ако се окаже, че вие сте този човек?

Преди да отхвърлите напълно тази възможност, обърнете внимание на някои общи черти, които са характерни за токсичните служители. Ако те ви напомнят за някой, който виждате, когато се погледнете в огледалото, има няколко стъпки, които трябва да предприемете, преди вашите лоши навици да разрушат кариерата ви.

1. Мислите, че светът се върти около вас

Това е нещо, което се случва на повечето от нас, поне веднъж в нашия живот. Всеки минава през трудни времена или фази, когато има нужда от повече внимание от обикновеното.

Може би наскоро сте преживели трудна раздяла или неотдавна сте научили за тежко заболяване на член на вашето семейство. Може би се съмнявате в собствените си качества и способности. Независимо каква точно е ситуацията, тези дълбоко вкоренени чувства на гняв, депресия и тревожност могат да се проявяват под формата на поведение  и начин на мислене, при който вие поставяте себе си в центъра на всеки разговор с вашите колеги.

Следващият път, когато участвате в групова дискусия на работното място, положете усилия да слушате повече и да говорите по-малко. Бъдете интроспективни, като обърнете специално внимание на жаждата за внимание, която ви кара да кажете нещо, което да насочи разговора обратно към вас. Вместо да се отдавате на това желание, попитайте нещо ваш колега. Дайте му думата и му позволете да отвлече ума ви от вашите проблеми.

Говорете за себе си, когато дискусията или ситуацията наистина се върти около вас или когато това може да допринесе за разговора. В противен случай, практикувайте своите умения за слушане и позволете на другите да застават под светлината на прожекторите от време навреме.

още от Техники за успех