Затвори

Изследване откри ключова обща черта за продуктивност

Снимка: Shutterstock

Какви са характерните черти от мисленето и действията на продуктивните хора? На този въпрос посвещава изследване американската консултантска фирма Zenger/Folkman, разказва Business Insider. 

Проучването е проведено върху представянето на 7000 души в САЩ. Резултатите са обобщени в Harvard Business Review от авторите на изследването. В рамките на него те са помолили различни видове личности - мениджъри, служители, колеги и клиенти, да оценят 7000 души по продуктивност. Оказва се, че има една ключва и най-важна обща характеристика, за да бъде човек продуктивен. Това е способността му да очаква възможни възникващи проблеми, които може да осуетят плана му, и бъдейки подготвен за евентуалната им поява, да ги разрешава. 

Става дума за способността да направим крачка назад и да си кажем "Добре, това звучи като страхотен план. Но какво може да се изпречи на пътя ми? Какво може да стане, което да развали този страхотно изглеждащ план, който имам по пътя на моята цел/ мечта?". 

Ако човек очаква препятствията и се опитва да бъде подготвен за тях, той ще бъде много по-продуктивен, смятат авторите. 

Според авторите на изследването мнозина изобщо не отделят време да помислят какво би могло да се обърка, въпреки че ако го направят, ще се справят доста по-добре. 

В Harvard Business Review те цитират по-ранно наблюдение на психолога Габриел Йотинген, посветено на "умствените контрасти" или да си представяме препятствията, които биха могли да застанат между нас и целта ни и как да ги преодолеем. Йотинген достига до препоръка, която нарича "WOOP" - Wish, Outcome, Obstacle, Plan - поредица от дейности за постигането на дадена цел - пожелаване, последствие, препятствие, план. Когато използваме тази стратегия 1.) мислим за крайната си цел като си я представяме по най-добрия възможен начин да се получи, 2.) мислим за личните пречки, които биха могли да възникнат на пътя ни, 3.) планираме как бихме могли да преодолеем тези препятствия. Идеята е сочена за вид позитивно мислене. 

Йотинген и колегите й твърдят, че т.нар. WOOP-ing стратегия работи за всичко, без значение дали целта ни е да отслабнем или да вземем важен изпит. 

Алтернативата на това да помислим и за пречките е да поддържаме абсолютно позитивна нагласа, но това може да бъде опасно, смятат авторите, защото е като да нарисуваме себе си в ъгъла на общата картина. 

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Samsung Flip позволява лесно споделяне, известяване, придвижване и дори търсене, а освен това дава възможност множество потребители да създават съдържание в едно и също време.

Димитър Димитров е основател на бизнеса и търговската марка Secdoor. Автор на редица високоефективни технически изобретения и полезни модели в областта на индустрията, получили международни патенти и сериозно световно признание. Мениджър с 25-годишен управленски опит.

Изискан и просторен - лоби барът на хотела

Цитат на деня
Виц на деня

Снимка: Pixabay

Валутен калкулатор

Валутен курс за 23.05.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 23.05.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.68635
0.592997
CNY
10
2.61485
3.82431
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.22372
0.449697
RUB
100
2.7065
36.9481
USD
1
1.67051
0.59862