нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Как да привлечем нови клиенти чрез видео маркетинг?

Снимка: Shutterstock

Видео маркетингът е ефективен инструмент, който може да помогне за популяризирането и продажбата на всеки продукт. Той също е чудесен начин за изграждане на взаимоотношения с клиенти в дигиталната ера на комуникация. Най-хубавото е, че не се нуждаете от много опит с видео продукцията или софтуера за редактиране, за да направите видеоклипове. Всеки може да го направи!

Какво представлява стратегията за видео маркетинг? 

Какво искате да постигнете с видео маркетинга? Вашата цел може да бъде нещо като повишаване на осведомеността за марката, изграждане на взаимоотношения с клиенти или генериране на нови клиенти. 

Разберете коя е вашата аудитория и какви съобщения искате да споделите с тях. Определете нишова тема, свързана с вашия бизнес, и разработете съдържание, което помага на хората да решават проблемите си. Например, ако сте фитнес предприемач, създайте видеоклипове за неща като "Как да отслабнете бързо" или "Най-добрите тренировки".

Преди да започнете да снимате, помислете каква история искате да разкажете. От какво се интересуват вашите клиенти? Какъв тип съдържание търсят онлайн? За кого е предназначен видеоклипът (съществуващ клиент или някой, който току-що научава за вашата компания)?

Ако става въпрос за комерсиален видеоклип, помислете дали да включите одобрения на знаменитости, ако е възможно. Това може да даде на зрителите тази "искра" и да ги направи по-склонни да купуват от вас. Един добре известен пример включва партньорството на Red Bull с Феликс Баумгартнер през 2012 г. Изскачайки от космическа капсула в стратосферата на Земята, носейки само костюма си, Баумгартнер разби три световни рекорда и в резултат на това осведомеността на Red Bull се увеличи значително.

Какво е видео маркетинг?

Ако се интересувате от видео маркетинг, важно е да разберете разликата между видеограф и видео маркетинг. Видеооператор заснема видеосъдържание на вашата компания, докато видео маркетологът е отговорен за всичко - от създаването на завладяващи видеоклипове, които се свързват със зрителите, до измислянето на това как най-добре да ги разпространявате онлайн, така че те да бъдат видени от възможно най-много хора.

Обикновено един човек ще изпълнява и двете задачи, но това зависи от техния набор от умения и от това къде планирате да разпространявате видеоклиповете си след заснемането им. Ако искате някой, който може да създаде ангажиращо висококачествено съдържание и да го популяризира ефективно, тогава потърсете наемането на две отделни лица: един за фотография и видеозапис (обикновено външен изпълнител) и друг човек специално за маркетинг/разпространение (вътрешен).

Как да разберете какъв видеоклип да направите?

Трябва да създадете видеоклип, който да отговаря на нуждите на вашата кампания, аудитория и стил. Например, ако сте компания за обувки, създайте видео с инструкции как да се завържат обувките. 

Социалните видеоклипове са предназначени да демонстрират вашата фирмена култура чрез интервюта със служители, обиколки на офиси или производствени съоръжения, както и задкулисни кадри от скорошни събития, като лансиране на продукти. Тези видеоклипове могат също така да включват служители, които надникват в предстоящи проекти и нови продукти в процес на развитие, като същевременно популяризират етиката на работа в екип. 

Отзивите на клиентите са чудесни, за да покажате как клиентите използват конкретен продукт или услуга, както и тяхното удовлетворение от тях. Ако искате да покажете повече от един човек, който говори за нещо задълбочено, например как използват приложение, уверете се, че всички участници са в една и съща стая, а не дистанционно да участват по Skype. 

Демонстрациите на продукти често са част от по-мащабна стратегия на кампанията, която включва други формати, като телевизионни реклами и кампании в социалните медии. Те могат да бъдат много завладяващи, ако са направени правилно. 

Какво е видео SEO?

Видеоклипът ще бъде индексиран в търсачката и е важно да имате завладяващо заглавие за видеоклипа си, за да насърчите повече хора да го гледат и да се абонират за вашия канал. Когато качвате видеоклипа си в Youtube, уверете се, че използвате ключови думи, свързани с вашия бизнес или индустрия, така че те да са свързани с качванията в YouTube.

Можете да споделяте видеоклипове в социалните медии, като Facebook или LinkedIn, за да улесните зрителите да намерят вашето видео. Можете дори да вградите видеоклип във вашия уебсайт, като използвате приставката YouTube, така че хората, които посещават вашия сайт, да могат лесно да гледат видеоклипове от всяко устройство, с което сърфират (настолен компютър, лаптоп, мобилен телефон).

Класирането за видеоклипове може да бъде много по-лесно от класирането за традиционно текстово съдържание, тъй като видеоклиповете са по-лесен и забавен начин за консумиране на информация. Видеоклиповете позволяват на хората да видят вашия продукт или услуга, без да са стъпвали в магазина ви, което означава, че ще получите нови клиенти, които иначе не бихте имали. Винаги трябва да имате предвид най-добрите практики за видео оптимизация, ако искате видеоклиповете на вашата компания да се класират добре с търсачки като Google и Youtube, така че всеки да може да ги намери, когато търси това, което продавате онлайн.

Как да разпространявате видеосъдържание? 

Разбирането на разликата между притежаваните, спечелените и платените канали за разпространение може да ви помогне да разпространявате видеосъдържанието си по начин, който е изгоден както за осведомеността за марката, така и за процента на реализация.

Всеки тип канал има своите плюсове и минуси, но комбинирането на трите ще доведе до възможно най-добрия резултат: висока видимост с голяма възвръщаемост на инвестициите. Разпространението на вашите видеоклипове в собствени медии като вашия уебсайт или акаунти в социалните медии е важно, тъй като достига до посетители, които са проявили интерес, като активно посещават тези сайтове, за да видят новостите там. Това също са хора, които е по-вероятно да се превърнат в клиенти, след като изгледат видеоклипа, тъй като вече са демонстрирали ангажираност с продуктите или услугите на вашата компания. Това обикновено означава, че тези зрители са на върха на маркетинговата фуния.

Медийните канали като блогове, новинарски сайтове и социални медийни канали са добър начин да стигнете до средата на маркетинговата фуния. Важно е да се отбележи, че тези видеоклипове трябва да бъдат създадени специално за тези различни канали. Например, не бихте искали видеоклипът ви във Facebook да бъде нарязан на 15-секундни клипове, само за да може да бъде публикуван в YouTube или LinkedIn.

Платените медии често се пренебрегват като опция при разпространение на съдържание, защото това струва пари. Плащането за разпространение обаче включва закупуване на рекламни места в нови мрежи като Snapchat и Tiktok, където все още няма конкуренция от марки, които искат да споделят свои собствени видеоклипове в тези пространства, особено ако знаят колко ценно ще стане това пространство с течение на времето. Също така помислете за платени такси за поставяне със синдикални партньори, които вече имат утвърдена аудитория от други създатели на видеоклипове и влиятелни лица, които може да искат да споделят вашето видео в каналите си.

Как измервате успеха на видеоклипа? 

Видео маркетолозите измерват успеха с помощта на показвания и ако получат много от тях, това е успешен видеоклип. Някои от важните KPI за проследяване са броят показвания, показванията на ден или седмица и импресиите. Освен това маркетолозите също трябва да проследяват показатели за ангажираност като съотношения харесвания/нехаресвания, коментари и задържане.

Те са по-важни, отколкото просто да получите много гледания, защото ви казват колко хора са гледали видеоклипа ви докрай. Единственият начин това да се случи е, ако се радват на видяното, затова се уверете, че видеоклиповете ви имат добро съдържание, което отразява кои сте като марка или компания.

Така че не разчитайте само на броя гледания! Има и други KPI, които могат да ви кажат дали видеоклипът ви е бил успешен, като например споделяния и реакции от зрители, които включват харесвания, нехаресвания, коментари. Задържането е друг важен показател, който трябва да следите. Искате вашите зрители да гледат цялото нещо, защото това ще ги насърчи да споделят и да се ангажират с него!

Нарастващата популярност на видео маркетинга представлява уникална възможност вашата марка да достигне до целевата си аудитория, да създаде осведоменост и да използва видеоклипове като начин за генериране на потенциални клиенти. Правейки качествени видеоклипове и ангажирайки се със зрители в сайтове на социални медии като Youtube, ще можете ефективно да развивате марката си с течение на времето. Възможностите са безкрайни, що се отнася до видео маркетинга, така че не забравяйте да се възползвате от тази възможност, преди конкурентите ви да го направят!

Източник: Хасиб Тарик за entrepreneur.com

Превод и редакция: Нели Тодорова 

още по темата
още от Маркетинг