нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Истинските причини, заради които не ви наемат на работа

Снимка: Shutterstock

Подготвили сте вашето CV и сте направили нужното проучване на компанията, в която кандидатствате за работа. Направили сте абсолютно всичко, което експертите препоръчват, за да се представите възможно най-добре на интервюто за работа. Въпреки това, така и не получавате отговор. Какво не е наред?

Независимо от това до къде сте стигнали във вашата кариера, дори и да имате собствена компания и да сте прекарали няколко години в назначаването на служители, винаги съществува възможността един ден отново да се озовете от другата страна на бюрото. За съжаление, никога няма гаранция, че ще получите мястото, дори ако сте перфектния човек за работата.

Когато обаче преминете през няколко неуспешни интервюто, напълно естествено е да започнете да се чудите къде точно грешите. Мениджърите, които отговарят за новите назначения, често използват стилистика на учтиви откази от рода на „Решихме да поемем в различна посока“, тоест, почти невъзможно е да разберете истинската причина да не спечелите позицията.

Това са няколко причини да не бъдете наети, които никога няма да чуете от мениджърите, но винаги трябва да имате предвид.

1. Изглеждате прекалено нетърпеливи

Търсенето на работа понякога може да отнеме месеци. Най-малкото, често ще ви се налага да чакате седмици, за да получите обаждане след интервюто за работа. Когато най-накрая получите някакъв отговор, той може да бъде под формата на най-обикновен имейл с отказа. С течение на времето лесно може да се отчаете и изморите, особено ако сте минали през няколко интервюта, от които не сте получили отговор.

Когато попаднете в подобна емоционална пропаст, единственото решение е да се изправите, да се отърсите и да продължите напред. Покажете интерес и ентусиазъм, но не бъдете прекалено нетърпеливи, защото така излъчвате отчаяние. Не позволявайте на предходните ви неуспешни интервюта да повлияят на настоящето ви представяне.

От голямо значение е и да не изгаряте мостовете с работодателите, които избират друг кандидат вместо вас. В края на краищата, някой ден те могат да имат нужда точно от човек като вас.

2. Не сте достатъчно уверени

Много от грешките, които правим на интервю за работа, идват от езика на тялото. Избягването на зрителен контакт, вялото ръкуване и лошата поза могат да сигнализират липса на увереност. Ако самите вие не вярвате в себе си, как очаквате един работодател да инвестира във вас?

Седете изправени, усмихвайте си и отговаряйте уверено на всеки въпрос. Подобрете самочувствието си, като си кажете, че сте правилният човек за работата. Позитивното нагласа определено ще си проличи.

още от Техники за успех