нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Huawei: Веригата ни за доставки е под обсада от Вашингтон

Снимка: Guliver / Getty images

Китайският технологичен гигант Huawei заяви, че веригата му за атаки е под обсада от САЩ и призова Вашингтон да преразгледа търговските си практики, които вредят на доставчиците по цял свят, предаде Ройтерс.

Най-големият производител на телекомуникационно оборудване и смартфони в света е подложен на голям натиск от американски санкции, които целят да ограничат достъпа на китайската компания до чипове.

„САЩ измениха санкциите си за трети пореден път, като това настина създаде големи предизвикателства за нашето производство и операции“, коментира председателят на борда на директорите на Huawei Гуо Пинг пред репортери в Шанхай.

Вашингтон подозира Huawei в шпионаж в полза на Пекин,  като на 15 септември Белия дом забрани на американските компании да предоставят услуги за китайската фирма. От Huawei отричат да представляват риск за националната сигурност на САЩ.

Гуо заяви, че макар Huawei да имат достатъчно чипове, за да продължат операциите си, включително и работата по 5G мрежи, компанията е подложена на голям натиск заради ограниченията на доставките на процесори за смартфони.

Той също така заяви, че е чул, че доставчици на чипове като Qualcomm кандидатстват за лиценз, който ще им позволи да продължат да работят с Huawei.

Intel вече получи разрешение да доставя някои свои продукти на Huawei, докато китайският производител на чипове SMIC, който изполва американски технологии за своите процесори, също е кандидаствал за лиценз.

Гуо поясни, че Huawei са готови да използват процесори на Qualcomm, ако компанията получи лиценз.

„Надяваме се, че американското правителство ще преосмисли политиката си. Ако правителството го позволи, ние сме готови да продължим да купуваме продукти от американски компании“, коментира той.

По-рано от компанията съобщиха, че ще прекратят производството на най-високия си клас процесори Kirin след 15 септември. Анализаторите очакват резервите от чипове на компанията да свършат през следващата година.

още по темата
още от Технологии