Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Нов шамар за Apple - спират продажбата на някои модели iPhone в Германия

Shutterstock

Американският производител на чипове Qualcomm задейства налагане на съдебна заповед, забраняваща продажбата на някои модели iPhone в Германия, информира Ройтерс. Това вероятно ще накара Apple да изтегли тези модели от германските си магазини. Новината идва ден, след като акциите на технологичния гигант се сринаха с над 10% заради слаби продажби през последните три месеца на 2018 г.

Все още се продават всички модели iPhone включително iPhone 7 и iPhone 8, посочи днес Gravis, най-големият дистрибутор на продуктите на Apple в Германия, който е собственост телекомуникационната компания Freenet.

Qualcomm внесе вчера съдебен залог от 1,34 млрд. евро (1,5 млрд. долара) като част от юридическите изисквания на германския съд, който на 20 декември постанови, че Apple е нарушил патентните права на Qualcomm върху технология за спестяване на енергия, използвана в смартфоните му.

Apple бе заявил, че ще изтегли моделите iPhone 7 и iPhone 8 от 15-те си магазина в Германия, след като заповедта влезе в сила. Това се случи след внасянето на залога от Qualcomm.

Делото в Германия е третият голям опит на производителя на чипове да издейства забрана за продажбата на доходоносните устройства заради нарушаване на патентните права след подобни действия в САЩ и Китай, които са част от глобалния патентен спор между двете компании.

Според съдебната заповед Apple трябва да спре продажбата, предлагането за продажба и вноса за продажба на всички засегнати айфони в Германия.

Apple посочи, че ще обжалва решението.

Съдът също така е наредил на технологичния концерн да изтегли засегнатите устройства, продавани от трети компании, допълва Qualcomm.

Според германския адвокат Кай Рутинг, който не е свързан с делото, Apple има силни аргументи, чрез които може да постигне отмяна на заповедта. Ако това се случи, внесеният депозитът ще се използва за обезщетяване на компанията.

още по темата
още от Технологии