нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Руснаци съживиха частично спряната Parler

Снимка: Shutterstock

Социалната мрежа Parle, която е популярна в крайнодесните среди в САЩ, се върна частично онлайн с помощта на технологична компания, която е собственост на двама руснаци, предаде Ройтерс.

Parler изчезна от онлайн пространството, след като Amazon реши да премахне платформата от уеб хостинг услугата заради нейната слаба модерация, която позволи на потребители да отправят призиви за насилие и да качват клипове, прославящи щурма на сградата на Конгреса от 6 януари.

В понеделник сайтът на социалната мрежа отново бе достъпен, макар че единственото видимо съобщение бе това на изпълнителния му директор Джон Матце, в което той казва, че работи по възстановяването на неговата функционалност.

IP-адресът, който използва сайтът, е собственост на компанията DDos-Guard, която предоставя различни интернет услуги, включително и такива за защита от DDos атаки, коментира пред Ройтерс експертът по интернет инфраструктура  Роналд Гилмет. Тя е собственост на двама руснаци.

Ако уебсайтът бъде възстановен напълно, потребителите на Parler ще могат отново да виждат и публикуват коментари. Повечето потребители обаче предпочита да използват приложението на социалната мрежа, което е забранено в официалните магазини на Apple и Google.

Главният изпълнителен директор на Parler Джон Матце и представители на DDoS-Guard не са отговорили на исканията за коментар.

Миналата сряда Матце заяви пред Ройтерс, че води преговори с множество доставчици на услуги за хостинг, без обаче да даде допълнителни подробности.

DDoS-Guardи преди е работила с рисистки, крайнодесни и конспиративни сайтове, включително и 8kun, използван от масови убийци за споделяне на съобщения.

Сайтът на DDoS-Guard регистриран на адрес в Шотландия под името на компанията Cognitive Cloud, но всъщност е собственост на двама руснаци от Ростов  на Дон, казва Гилмет. Един от тях заяви наскоро пред британския в. „Гардиън“, че не е запознат с съдържанието, което неговата компания хоства.

Критиците на Parler заявиха, че да се разчита на руска компания за хостването на социалната мрежа представлява риск за сигурността, както и че това е странен избор за сайт, чиито потребители се самоопределят като „патриоти“.

още по темата
още от Технологии