нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

6 типа шефове, от които трябва да се пазите

Снимка: Shutterstock

Лошите шефове причиняват непоправими щети за своите компании и служители, възпрепятстват работния процес и внасят ненужно напрежение в офиса. Този стрес, от своя страна може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Много проучвания са установили, че работата за лош шеф увеличава шансовете за сърдечен удар с цели 50%.

Най-доброто нещо, което може да направите, когато имате лош шеф, е да потърсите друга работа, но за съжаление това не винаги е възможно.  Именно по тази причина, успешните хора са се научили как да извличат максимума от една лоша ситуация.

Това са 6 от най-често срещаните типове лоши шефове и начините, по които може да ги неутрализирате.

1. Тиранинът

Тиранинът обикновено прибягва до тактики, описани в книгите на Макиавели, и постоянно взима решения, които единствено подхранват егото му. Той е готов да направи всичко, за да запази своята власт.

Тиранинът гледа на служителите си като на група от престъпници, които са се качили на борда на неговия кораб. Служителите с високи постижения, които оспорват неговите решения, са третирани като бунтовници. Тези, които лоялно подкрепят неговото управление, заемат позицията на помощник-капитан. Останалите, които не се справят добре с работата, остават да чистят палубата.

Една ефективна стратегия за справяне с шефа тиранин е да представяте идеите си по начин, който му позволява да си припише част от заслугите за тях. Така той може да подхрани егото си, без да отхвърли вашите идеи. Бъдете готови да признаете неговите заслуги, въпреки че той няма да направи същото за вас.

2. Микромениджърът

Микромениджърът ви кара да се чувствате така, сякаш сте под постоянно наблюдение. Той обръща прекалено много внимание на малките детайли и опитва да контролира всяка дейност в офиса, което кара служителите да се чувстват обезкуражени и разочаровани.

Успешните хора печелят благоразположението на този тип шефове като показват гъвкавост, компетентност и дисциплина, докато подържат постоянна комуникация с тях. Предизвикателството в работата с минкромениджъра идва от намирането на начина, по който той иска да бъдат правени нещата. За да разберете какво точно иска той, трябва да задавате конкретни въпроси за проекта, над който работите, да сверявате непрекъснато напредъка си и да обръщате повече внимание на неговите критики.

още от Управление