нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Наистина щастливи

Снимка: Shutterstock

Може би сте срещали статистиката на Gallup, която показва, че всеки втори работник споделя липса на ангажираност към работата си, докато цели 17% от анкетираните казват, че не изпитват никакъв интерес към своята работа. 

Дори и да не сте виждали това проучване, най-вероятно познавате не един или двама души, които не са доволни от работата си. Хората напускат работа по всевъзможни причини, които в повечето случай са многопластови и сложни за обяснение. Вместо да ги изброяваме, защо да не се фокусирате върху нещата, заради които те остават?

Като изключим парите, колкото и да са важни в случая, какви са основните неща, които карат хората да инвестират време и усилия в своята работа? Какво ги кара да изпитват професионално и лично удовлетворение и да бъдат лоялни на своята компания?  

Това са шест неща, които хората в действителност търсят в работата си:

1. Смисъл

Добрите романи са тези, които ви карат отново и отново да препрочитате, разказват истории с по-дълбок смисъл или по-комплексна тема, както казват хората от бранша. Всеки човек има своя уникална история, която иска да свърже с някакво по-възвишено значение. Всеки опитва да открие основната „тема“ на своя живот, която свързва всички отделни части в едно цяло.

Предвид факта, че прекарваме огромна част от времето си заедно с нашите колеги, време, в което сме далеч от нашите близки,  важно е да се запитаме какво придава смисъл на времето, което прекарваме на работа?

Компаниите, които активно помагат на служителите си да намерят отговор на този въпрос, имат значително по-голям шанс да ги вдъхновят и да запазят тяхната лоялност.

2. Предизвикателство

Работата е изключителна платформа, която позволява на хората да научат нови умения, да реализират своите идеи, да разширят потенциала си и да станат по-добри версии на себе си. Хората искат да се развиват както на професионално, така и на лично ниво. За целта обаче те трябва да имат възможността да се изправят пред нови предизвикателства и да помогнат за решаването на трудни проблеми. Те трябва да бъдат подложени на най-различни изпитания, които да тестват техните способности.

Осигурете на служителите си възможността да научат нещо ново, да се срещнат с интересни хора и да намерят нови начини, по който да допринесат за успеха на компанията. В противен случай, рискувате те да изгубят интерес, да станат раздразнителни и да прегорят.  

3. Самостоятелност 

 

Хората искат да имат чувството, че техните лични избори и решения влияят на работата им. Те искат да бъдат господари на собствената си професионална съдба, защото голяма част от личния им живот зависи от това, което те правят по време на работа. Свободата да избираш и да носиш отговорност за своите избори е нещо, което повечето хора търсят в работата.

още от Управление