нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Защото сте страхотен шеф!

Снимка: Shutterstock

Има много хора, които са наистина добри шефове, но не по-малко са тези, които не се справят с ролята на лидер. 

Една малка част обаче могат да определени като изключителни шефове, не само заради видимите резултати от действията им, но и заради това, което остава скрито зад завесите.

Това са 9 неща, които страхотните шефове правят, без служителите им да разбират за тях.

1. Опитват се да разберат мотивацията, която стои зад действията на служителите

Понякога служителите правят грешки или просто не се справят добре с възложената им задача. Понякога се захващат с проект, без да са получили одобрение или без да имат причина да го правят. Понякога те пренебрегват целите на фирмата, преследвайки лична изгода.

Когато някое от тези неща се случи, най-лесно е да предложите, че този човек не го е грижа за работата и че не слуша това, което му казвате. Почти винаги обаче причината е далеч по-дълбока. Служителят ви може да има чувството, че губи контрол върху живота си или пък да се чувства маргинализиран и недооценен. Може би той просто опитва да намери смисъл в работата си, който парите и влиянието не могат да му осигурят. 

Ефективните шефове се фокусират върху решението на специфичния проблем. Изключителните шефове търсят причината, която веднъж преодоляна, ще доведе до много по-голяма позитивна промяна.

2. Не само прощават, но и забравят

Когато ваш служител направи гаф, особено когато става въпрос за наистина сериозна грешка, много лесно може да го запомните като „онзи, който се провалил в най-важния момент“ и завинаги да го свързвате с неговият неуспех.   

Истината е, че една грешка или провал са само една малка част от цялостното представяне на човека. Добрите ръководители знаят как да направят крачка назад и да оценят служителя по достойнство. 

Ако сте наистина изключителен шеф, напълно ще забравите за тази грешка, защото знаете, че ако гледате на всеки служител през обектива на неговите провали, винаги ще се отнасяте към по специфичен начин, което ще навреди на вашите отношения и на неговото представяне.

Да прощаваш може да е велико, но да забравяш е нещо изключително.

още от Управление