нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

И шефът е човек, и той може да се почувства застрашен

Снимка: Shutterstock

Ние сме склонни да гледаме на лидерите като на хора, които са отдадени на мисията да водят. За съжаление, както във всяка професионална област на развитие, така и в лидерството има хора, които мислят, че позицията им в компанията е застрашена от някои от техните служители, особено ако те притежават лидерски качества и умения, липсващи в човека над тях.

Как може да разберете дали шефът ви се чувства застрашен от вас? Ето няколко знака, за които да наблюдавате:

1. Постоянно ви противоречи

Шефът ви омаловажава всяка ваша идея и никога не се съгласява с творческите ви решения. В много от случаите той дори не обяснява каква е причината да отхвърли вашето предложение и не предлага никакви негови алтернативи.

2. Краде вашите идеи

Когато сте представили на шефа си някаква страхотна идея, която мигновено е била отхвърлена, не се изненадвайте, ако по-късно чуете същото предложение, този път изречено от устата на  вашия ръководителя. Много често този тип шефове отхвърлят идеите ви, защото не искат те да бъдат свързвани с вас, а не защото не ги одобряват.

3. Ограничава достъпа ви до високопоставените мениджъри от другите отдели

Шефът ви иска комуникацията ви с хората от компанията да преминава през него и не ви позволява да говорите директно със служители и мениджъри извън вашия отдел.

4. Намира недостатъци във всичко, което правите

Вашият шеф ви критикува за неща, за които получавате похвала и позитивни отзиви от всички останали.

5. Не ви отговаря

Ръководителят ви редовно отменя срещи с вас, забравя да отговори на ваши обаждания и имейли и като цяло не дава особен приоритет на комуникацията с вас.

6. Микроменаджира всяко ваше действие

Микромениджърът ви кара да се чувствате така, сякаш сте под постоянно наблюдение. Той не ви позволя никаква свобода на действие и очаква да се консултирате с него преди да вземате каквото и да е било решение във вашата работа.

7. Пренебрегва ви

Вие сте напълно изключени от процеса на вземане на решения  и нямате достъп до важни срещи, от които зависи ежедневната ви работа и бъдещето ви в компанията.

8. Дава ви задачи, които са под вашето ниво

Мениджърът ви не ви позволява да вземате участие в най-амбициозните и значими проекти на компанията и ви затрупва с бумащина и задачи от нисък приоритет. Шефовете са хора и като всички останали, те могат да се чувстват застрашени от другите. За съжаление, от тази ситуация не печели никой, но това не я прави по-малко реална и често срещана. Важно е да не превръщате проблема в по-голям, отколкото е всъщност - просто си вършете работата и оставете таланта ви да говори сам за себе си. Същевременно с това, поддържайте добра документация и набор с от доказателства за вашето представяне, в случай че шефът ви отправи някакви обвинения срещу вас. Ако се стигне до такава ситуация, помислете за напускане и потърсете друго работно място, където талантите и уменията ви ще бъдат оценени подобаващо.

...................

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, в своя блог.

още по темата
още от Управление