нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Промяната, която искате да видите

Снимка: Shutterstock

В моята работа като коуч съм чувала множество и най-различни оплаквания, които хората имат от техните шефове. Ако трябва да бъда честна, в много от случаите това не е без основателна причина.

Ето и някои от най-често срещаните оплаквания и действията, които може да предприемете, за да разрешите тези проблеми, преди да са се превърнали в причината да напуснете работа. Запитайте се дали някое от тези оплаквания е нещо, което вие и вашите колеги бихте казали. Ако отговорът е да, то започнете да работите по промяната, която искате да видите.

1. За шефа ми всяка задача е спешна!

Когато всичко е приоритет, всъщност нищо не е приоритет. Постарайте се шефът ви да разбере, че не може да очаква от вас да изпълнявате наведнъж няколко задачи, като същевременно с това поддържате високо качество на работа по всяка една от тях. Неговата работа е да определи ясно и точно кои задачи са от най-голямо значение, за да можете да се фокусирате цялото си внимание и енергия върху тях.

2. Шефът ми е прекалено контролиращ

Винаги е изключително демотивиращо, когато шефът ви взема решения, без да ви пита за вашето мнение и без да взима предвид обстоятелствата в работата. Покажете на ръководителя си, че тайната към креативността и иновациите в работата се крие участието на служителите в процеса на даването на предложения и вземане на решения.

3. Шефът ми не е искрен

Понякога има голямо несъответствие между това, което човек казва, и това, което той прави. Постарайте се казаното от вас да бъде последвано от съответните действия, давайки пример, който да бъде последван от вашия ръководител и колеги.

4. Шефът ми е непредвидим

Работата с такъв лидер може да бъде интересно преживяване, но не в най-добрия смисъл на думата. Непредвидимостта в работата води до това, че хората винаги са на ръба между успеха и провала, между изпълнението на задачата в срок и критичното закъснение, което може да провали целия проект. Направете всичко по силите си, за да насочите компанията, или поне вашият екип, по пътя към последователността и постоянството.

5. Шефът ми е микромениджър

Ако един лидери вярва, че винаги може да се справи по-добре от своите служилите със абсолютно всяка задача, по която те работят, то каква мотивация може да имат те, за да дадат най-доброто от себе си в работата? За да покажете, че можете да поемате повече отговорност в работата и че не се нуждаете от постоянен надзор, поемете инициативата в по-малки проекти, които да убедят шефа ви, че можете да се справяте и сами.

Продължава на следващата страница.

още по темата
още от Управление