нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Честно, днес ходи ли ви се на работа?

Снимка: Shutterstock

Представете си, че тъкмо ставате от леглото в понеделник сутринта и се подготвяте за началото на работната седмица. Как се чувствате? Изпитвате ли досада, страх или отчаяние от мисълта, че трябва отново да се върнете във вашия офис? Ако мразите работата си и искате да я напуснете, знайте, че не сте единствените.

Много от работниците в САЩ(ако не и мнозинството) казват, че не харесват работата си. Въпреки това и дори при рекордно ниско ниво на безработица, ново проучване показва, че средната продължителност на периода, в които хората търсят работа, е 5 месеца. Иначе казано, напускането на работа е важно решение, което не се взема лесно.

Миналото лято аз споделих в интернет историята за това как напуснах работно място, в което ми предлагаха заплата от 100 хил. долара на година, след като прекарах само 1 ден в офиса. Историята доби широка популярност и до днес продължавам да получавам запитвания от хора, които се чудят, дали е дошло времето да напуснат своята работа. Фактът, че аз взех това решение за 1 ден обаче не означава, че другите трябва да следват моя пример.

Всъщност, ако се окажете в подобна позиция, първо трябва да си зададете 5 въпроса. Ако отговорите с „да“ на по-голямата част от тях, то спокойно може да подадете оставка и да започнете да търсите ново работно място:

1. Познато ли ви е чувството?

Каква точно е ситуацията, в която сте попаднали – кратък труден период или 10-ти пореден понеделник, в който не ви се става от леглото?

Вземете пример от речта на Стив Джобс пред дипломиращите се студенти от Университета Станфорд от 2005 г.

„Вече 33 години се поглеждам в огледалото всяка сутрин и се питам: „Ако днес е последният ден от живота ми, искам ли да правя това, което ще правя днес?” Когато отговорът беше „не” няколко дни поред, знаех, че е време за промяна.”

Колко често ви се иска да имате някакво извинение, за да не ходите на работа? Отговорете честно.

Всички имаме лоши дни, но има хора, при които тези дни се превръщат в седмици, а после в месеци и години. Тогава със сигурност е време да помислите за ново работно място.

2. Бихте ли приели работата на шефа?

Веднъж казах на шефа си, че в никакъв случай не бих искал неговата работа. Това беше доста глупаво от моя страна, макар че цялата ситуация в крайна сметка се оказа доста поучителна.

Запитайте се, ако утре ви бъде предложена позицията на ваши шеф, бихте ли я приели? Ако отговорът е „да“, то има ли някаква друга причина да приемете офертата освен повишението на заплатата, което върви ръка за ръка с нея?

Както казва Даниел, автор на книгата „Passion & Purpose: Stories from the Best and Brightest Young Business Leaders“, ако не гледате на работата на вашия шеф като на нещо, към което си струва да се стремите, то най-вероятно сте обречени на провал в настоящата си работа.

Причината за това се крие във факта, че вашите колеги, които харесват работата на шефа си и се надяват да получат повишение, имат мотивация, която при вас липсва. В резултат на това вие ще наблюдавате от страничните линии как те се изкачват по професионалната стълбичка, докато вие си стоите на едно място. В крайна сметка това ще ви направи още по-недоволни и разочаровани от вашата работа.

3. Работата ви влияе ли негативно на личния ви живот?

Работата е важна, но тя не е единственото значимо нещо във вашия живот. Сред въпросите, които трябва да си зададете и на които трябва да отговорите искрено, са:

Влияе ли работата ми на здравословното ми състояние? По какъв начин?

Оказва ли тя негативно влияние върху връзките ми с хората, които обичам? Кое е по-важно за мен – работата ми или отношенията ми с тези хора?

Пречи ли ми настоящата ми работа да постигна нещата, които искам?

Работата ми включва ли неща, които са в противоречие с моите ценности и вярвани? Фактът, че все още не съм я напуснал, означава ли, че те не са толкова важни за мен, колкото си мисля?

Разбира се, напускането на работата не е единственото решение за тези проблеми, но ако отговаряте с да на повече от тези въпрос и на останалите в списъка, значи най-вероятно е време за промяна.

4. Попаднали ли сте в професионален застой?

Почти всеки успешен човек, с който съм разговарял, ми е давал един и същи съвет – никога не спирай да се учиш и развиваш.

Като се има предвид факта, че прекарваме по-голямата част от време, в което сме будни, на работното място, не трябва да пренебрегваме този въпрос.

Опитайте да съставите списък с нещата, които сте научили и уменията, които сте усвоили, откакто работите на настоящата си позиция. Трудно ли ви е да намерите дори 2-3 примера?

Ако влагате време и усилия в работа, която не ви помага да растете, да се учите и да придобивате нещата, които искате, то значи просто си губите времето. Спрете да го правите и помислете за алтернативи.

5. Какво ви казва вашата интуиция?

Напускането на работа е важно решение. По дефиниция, важните решения не са нормални решения. Важните решения трябва да се уповават на логика и факти, но човек не трябва да подценява ролята на интуицията.

В крайна сметка, има много неща, които не знаем и не разбираме, така че от време на време ни се налага да вземаме решения, базирани на нашата интуиция.

В края на краищата, какво ви казва интуицията ви? Време ли е да напуснете?

Ако сте мислили по някои от изброените тук въпроси или по подобни на тях, то спокойно може да кажем, че интуицията ви се е задействала и че може би е време да я послушате.

............................

Бил Мърфи-младши, изпълнителен редактор на TheMid.com и основател на ProGhostwriters.com, за Inc.com

още по темата
още от Управление