нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Успешните лидери мислят по различен начин

Снимка: Shutterstock

За да бъдете ефективен лидер, трябва да мислите като такъв. Какво обаче означава да мислите като лидер?

Успешните лидери много често мислят по начин, който ги разграничава от останалите. Те разбират много добре, че всичко, което мислим, казваме и правим има последици. Позитивните мисли насърчават положителните нагласи, които от своя страна се превръщат в добри резултати. Същото важи в пълна сила и за негативните мисли.

Както е казал Ърл Найтингейл: „Ние се превръщаме в това, което мислим.”  

Успешните лидери разбират този принцип и подбират много внимателно начина, по който изразяват своите мисли. Ето и няколко примера:

1. Вместо да мислят само за себе си, те мислят и за другите.

Докато повечето хора изразяват своите надежди и стремежи с фрази като „Надявам се да получа“ и „Искам да“, успешните лидери заменят „аз“ с „ние“. Техният екип, хората, които те ръководят, винаги е в челните редици.

2. Вместо да задълбочават проблемите, те търсят решение.

Проблемите са реални и те заслужават нашето пълно внимание, но в крайна сметка те не изчезват, ако не им бъде намерено решение. Осъзнаването на факта, че нещата не вървят в правилната посока, е добра първа стъпка, но нищо повече. Най-добрите лидери разбират, че съсредоточаването върху проблемите създава нови пречки и препятствия и вместо това концентрират вниманието си върху тяхното разрешаване.

3. Вместо да се стремят към личен успех, те работят за изграждането на успешен екип.

Повечето хора мислят, че успехът е нещо, което човек трябва да постигне сам, и че ако им се случи нещо хубаво, то е защото те са взели правилното решение и предприели точното действие. Успешните лидери разбират, че разнообразните качества и таланти, които може да бъдат открити в един екип, увеличават значително шанса за постигане и поддържане на успех. Тяхното мото е: „Заедно можем повече!“.

4. Вместо да усложняват нещата, те ги опростяват.

Лесно е да се изгубите в детайлите и да превърнете някаква сравнително лесна задача в значително по-сложна. Великите лидери, от друга страна, имат способността да елиминират всички ненужни странични елементи и да се фокусират върху същината на проблема.

5. Вместо да определят кой е прав, те опитват да разберат кое е правилното решение.

Успешните лидери отказват да разглеждат конфликтите през призмата на това кой е прав и кой не, защото знаят, че най-добрият начин за разрешаването на проблемите е съвместната работа. Те анализират самите въпроси, а не хората, които защитават противоположни позиции.

още от Управление