нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Спасителен план срещу шефа от ада

Shutterstock

Малко неща са по-ужасни от това всеки ден да отиваш на работа, депресиран от мисълта, че ще трябва да се изправиш пред шефа от ада. Основателите на бизнеси се отличават с особено ексцентрични характери – и рядко печелят наградата за Най-добрия Началник. Добрата новина е, че не е нужно да продължавате да живеете така. Спасение има.

Специалистът по бизнес растеж Лес Макеън предлага план от пет стъпки, който ще ви помогне да оцелеете под диктатурата дори на най-злобния мениджър.

1. Преценете дали не е толкова лошо, че да напуснете. Едно е да се мъчите с лош шеф. Съвсем друг кръг от ада обаче е да сте хванати в капана на отчаяната, обезсилваща действителност на дилемата какво да направите по въпроса. Първата стъпка към подобряването на ситуацията е да вземете едно фундаментално решение – ще останете ли, или ще напуснете? Разбира се, при такъв важен избор трябва да се вземат предвид много индивидуални фактори – финансовият удар, който ще понесете, възможностите за нова работа и др. Основното правило обаче е просто – ако проблемите с шефа ви са толкова дълбоки, че поглъщат целия ви живот, вероятно е дошъл моментът да продължите напред.

2. Ако оставате, бъдете позитивни. Ако проблемите с шефа ви са болезнени, но не и всепоглъщащи, бихте могли да останете на мястото си и да си изградите напълно приемлива работна среда. Това е възможно обаче само ако изградите добра основа. Тази основа е личното ви доволство. Ако всеки ден идвате на работа разтревожени, недоволни, нещастни, вероятността да изградите позитивна среда за себе си е много малка. Така че, ако сте решили да останете, съзнателно решете да останете и позитивно настроени. Не мислете за дразнещите навици на шефа си и не участвайте в негативните обсъждания и дейности в офиса. Ако откриете, че това е невъзможно, върнете се на точка първа.

още от Управление