нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Експериментът с вземането на решения

илюстрация: Shutterstock

Този експеримент на екип от учени, извършен чрез наблюдение на вземането на важни решения от съдии, е цитиран многократно в последните години от международните бизнес медии в тяхната професионална литература за хора на идеите - рекламисти, маркетолози, творци, служители на компании.

Наблюдението на учените дава ценни свидетелства за влиянието на умствената умора от работния ден върху поведението на човека. Мнозина професионалисти вземат поука от изводите му. Разказва се за следния случай:

Пред комисия за предсрочно освобождаване на затворници в САЩ, състояща се от съдия, криминолог и социален работник, в един и същи ден се изправили трима затворници. И тримата били излежали над две трети от присъдите си. Те имали молби за предсрочно освобождаване, подадени с едни и същи мотиви. Но комисията освободила само един от тях. Познайте кого:

• Дело № 1 - изслушване в 8:50 ч. на затворник, осъден на 2,5 г. за мошеничество.

• Дело № 2 – изслушване в 15:10 ч. на затворник, осъден на 1,4 г. за нападение и побой.

• Дело № 3 - изслушване в 16:25 ч. на затворник, осъден на 2,5 г. за мошеничество.

Трябва да отбележим, че в решенията на комисията определено присъствала някаква закономерност, която обаче нямала никакво отношение нито към същността на престъпленията на затворниците, нито към размера на присъдите им. Решаващият фактор се оказало... времето от деня, в което комисията се произнасяла. 

Това установили учените, които изследвали над 1000 решения от този род, произнесени в продължение на една година. Така станало ясно, че в 70% от случаите комисията давала положително становище на молбите за предсрочно освобождаване по дела, гледани до обед и само в 10% от случаите, разглеждани на следобедни заседания.

Досещате се вече – в нашия казус провървяло на затворника, чиято молба била разглеждана в 8:50 ч. сутринта.

Изследването е проведено експериментално от Джонатан Леван от Стандфордския университет и Шай Данцигер от университета Бен Гурион.

(Продължава на страници 2 и 3.)

още от Криейтив